Større forventninger, men er de berettiget?

Viking overrasket alle forrige sesong med femteplass i serien og cupgull på Ullevaal i desember. Kommende sesong blir det Europacup-fotball på SR-Bank Arena samtidig som forventningene til Bjarne Berntsen og troppen hans er mye større.

Det er fortsatt grytidlig i forberedelsene når denne artikkelen skrives. Viking-troppen har allerede tilbrakt en uke på spansk jord og flotte treningsforhold på La Manga og unnagjort de første treningskampene. Sist i måneden venter nye forberedelser på den iberiske halvøya.

Etter den strålende fjorårssesongen hviler det et betydelig større press på Bjarne Berntsens skuldre foran sesongen som står på trappene. Denne gang er forventningene til at det skapes resultater i Stavanger også større, men er de reelle nok? Var Viking anno 2019 en gedigen overprestasjon, eller er "de mørkeblå" igjen ved med å få fotfeste i toppen av norsk fotball?

Viking ser ut til å ha beholdt intensiteten i spillet sitt, den samme intensiteten som kjennetegnet spillerne i store deler av fjoråret. Den blir også viktig å bevare når seriekampene begynner å rulle utover våren, for vi tviler på om Viking er gode nok til å spille seg til veldig mange trepoengere hvis ikke innsatsen og arbeidsviljen er tilstede.

Det er også viktig å huske at klubbens kanskje to viktigste spillere fra i fjor er solgt i løpet av vinterpausen. Zlatko Tripic, som har blitt en ny fotballhelt i Stavanger, pakket snippsekken og reiste til Tyrkia for å spille fotball. Tripic startet karrieren i Tyrkia med scoring i debuten for Göztepe. Klubben ligger i skrivende stund 12 poeng bak serieleder Sivasspor, men et tipping tips på Göztepe som ligavinner er mer enn usannsynlig. Hos bet365 får du 501 i odds på klubben til Tripic.

I videoen under kan du se hvordan Viking-svingen på Ullevaal eksploderte da Tripic satte inn 1-0-scoringen mot Haugesund.

https://www.youtube.com/embed/wUcQdavQUDw

Fjorårssesongens kanskje beste spiller, stjerneskuddet Kristian Thorstvedt, er også fortid i Stavanger. Thorstvedt ble kjøpt av Genk i belgisk fotball, og selv om både Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha er hentet tilbake til Stavanger fra henholdsvis Rosenborg og Brann er det usikkerhet knyttet til de to "viktigste" nysigneringene. 

Yann -Erik de Lanlay har nesten ikke trent fotball i vinter, og var heller ikke med på den første treningsleiren i Spania, mens Veton Berisha pådro seg en strekkskade under uken i La Manga. Slike skader vet man aldri hvordan utspiller seg. Hvor mye disse to kan bidra med i de første kampene av sesongene er usikkert, og hvis de kommer på banen er det tvilsomt om kampformen er 100 %. 

I løpet av vinteren har det også oppstått rykter om Tommy Høilands fremtid i Viking. Høiland har selv ymtet frempå at han frykter for antall spilleminutter etter at Berisha er hentet til klubben. 

Inn i troppen har også Herman Haugen kommet. Haugen har fått kontrakt etter å ha vært utleid til Vidar i forrige sesong, og 19-åringen imponerte stort da Viking var på La Manga. Jefferson de Souza har også fått kontrakt med fotball-storebroren i Stavanger etter flere sesonger i Brodd. "Jeffy" har imidlertid tidligere vært ikledd mørkeblått (2013).

https://www.youtube.com/embed/hRup2pJ-pM4?list=PLXQHBzBHf2oO3KGFl1OS2H21x_ZjWgwiC

Om alle de lokale signeringene også blir forsterkninger gjenstår å se. I så fall vil Viking være godt rustet. Men kanskje blir det naivt å tro at savnet av Tripic og Thorstvedt ikke kommer til uttrykk. Det første svaret får vi 4. april når Viking møter Strømsgodset på bortebane. Årets første hjemmekamp spilles ni dager senere når Vålerenga kommer til Stavanger.

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball