Det handler om å overleve

 

Toppfotball i Stavangerområdet er for de fleste synonymt med Viking, men det mange ikke vet er at Vidar var i ferd med å overta hegemoniet i byen etter Vikings nedrykk i 1986. De røde fra Lassa spilte hjemmekampene sine på ærverdige Stavanger-stadion, og havnet 11 poeng foran Viking i 1987-sesongen, ett poeng fra kvalifisering til daværende 1. divisjon. 

De mørkeblå lå med brukket rygg, men Vidar lyktes aldri med å ta steget opp til det øverste nivået. Høy sigarføring og jappetid ble erstattet med et mer nøkternt nivå, og laget fra Lassa har siden den gangen dyrket rollen sin som bydelsklubb og talentutvikler, hvor det mest kjente eksempelet er Brede Hangeland som endte opp med å bli kaptein på det norske landslaget.

Den nye regionalligaen

Vidar havnet på syvendeplass i fjorårets 2. divisjon, og Lassa-laget knep derfor den siste plassen i den nye regionalligaen som består av 28 lag fordelt på to avdelinger. Du får derfor gode odds på at Vidar skal greie å blande seg inn i tetkampen sammen med klubber som Bryne, Hødd og Hønefoss, som alle har spilt i den norske Eliteserien i moderne tid. bet365 holder derfor siddisene som en av nedrykksfavorittene, og det blir spennende å se om de rødkledde klarer å gjøre forhåndstipsene til skamme.

Hele fire av de 14 lagene i hver avdeling rykker direkte ned, noe som betyr Vidar må kjempe mot alle odds for å holde plassen i divisjonen. Noen ambisjon om å spille høyere enn nivå 3 finnes i skrivende stund ikke på Lassa. Laget trekker bare et par hundre tilskuere til hjemmekampene sine, og det er derfor få Vidar-supportere som går rundt og drømmer om spill på øverste nivå i Norge i den nærmeste framtiden. 

Fokus på talentutvikling

Vidar stiller med en forholdsvis ung spillerstall, hvor de aller fleste spillerne er født på 1990-tallet. I forsvaret knytter det seg store forventninger til Erik Steen som har kommet på utlån fra Viking. Klarer han å imponere tilstrekkelig, er det store muligheter for å spille fast hos de mørkeblå neste sesong. I tillegg blir rutinerte Bjørnar Holmvik en viktig brikke. På midtbanen blir det spennende å følge Vetle Tønne Estensen og Sander Flåte, som har en fortid i Randaberg og Viking. På topp er måltyven Eirik Jacobsen nødt til å finne scoringsformen, og Vidar er nok avhengig av at han greier å score minst 15 mål denne sesongen.

 

Kan Vidar fostre fram et nytt stortalet på nivå med Brede Hangeland?

Bilde: Magnus D.

Derfor blir det viktig å berge plassen

Vidar spiller en viktig rolle for de nest beste talentene i Stavanger-området. Unge juniorspillere som ikke helt greier å ta steget i Sandnes Ulf, Viking og Bryne, kan fort blomstre under trygge omgivelser på Lassa. Vidar er under et langt mindre press fra omgivelsene, noe som betyr at klubben er en perfekt utviklingsarena for unge spillere. Den vanskelige økonomiske situasjonen i Viking gjør at også de mørkeblå har en interesse av at Vidar skal holde seg i 2. divisjon. Dette er nemlig en mye bedre arena for utvikling av framtidige eliteseriespillere, som bør være et av hovedmålene på Lassa. Skal dette nås, må allikevel klubben klare å etablere seg i den nye Regionalligaen i løpet av de neste sesongene.

 

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball