Kan Viking igjen bli storebror?

Det gjenstår ti kamper av årets Eliteserie i fotball. Viking ligger i ingenmannsland uten muligheter for å kjempe om Europacup-plasseringer, men befinner seg ei heller i reell nedrykksfare. Det viktigste i serieinnspurten blir igjen å overta rollen som storebror i Rogaland.

Åttende plass med 27 poeng er fasiten for Vikings retur til norsk fotballs gjeveste selskap når det gjenstår ti kamper av årets sesong. Dermed har Bjarne Berntsen og hans spillere med all sannsynlighet klart å beholde plassen i Eliteserien. Forhåpentligvis, i alle fall for alle i Stavanger, er Viking tilbake for godt. Åtte poeng ned til Ranheim på kvalifiseringsplass og 11 poengs forsprang til Sarpsborg på direkte nedrykk bør ikke kunne sløses bort i den siste tredjedelen av sesongen. Men med 11 poeng opp til Odd på tredjeplass og seks poeng til Rosenborg på fjerdeplass er det heller ingen som forventer store byks oppover på tabellen.

Kilde: Pixabay

Med en kvartfinale i cupen i slutten av september kan det også være at Bjarne Berntsen velger å prioritere mellom kamper i innspurten. Helt uvesentlig er nok likevel ikke den endelige tabellplasseringen for siddisene. To poeng bak Viking, på niende plass, befinner nemlig FK Haugesund seg. Haugesunderne har godtet seg voldsomt over Vikings manglende prestasjoner de seneste sesongene, og derfor er det helt sikkert både spillere og ledere på SR-Bank Arena som gjerne ser at «måkene» fra Karmøy forblir bak på tabellen – også når alle sesongens 30 kamper er spilt.

Slik ser de to lagenes siste kamper ut:

Viking

FKH

Odd (h)

Mjøndalen (h)

Vålerenga (b)

Brann (b)

Mjøndalen (h)

Kristiansund (b)

Stabæk (b)

Rosenborg (h)

Tromsø (h)

Molde (b)

Kristiansund (b)

Strømsgodset (h)

Lillestrøm (h)

Bodø/Glimt (h)

Haugesund (b)

Viking (h)

Rosenborg (h)

Sarpsborg (b)

Brann (b)

Odd (h)

Faktisk ser de to kampprogrammene ikke helt ulike ut, men det er én vesentlig forskjell. Mens FK Haugesund har de antatt sterkeste motstanderne spredt ut over de ti kampene, får Viking to av de tøffeste motstanderne i de to siste serierundene. Her kommer et Rosenborg med internasjonal fotball i benene til Viking stadion. Om RBK fortsatt har gullmuligheter gjenstår å se, men et friskt tipping tips hos bet365 i skrivende stund er trønderne til odds 26 som Eliteserie-vinnere. I siste serierunde skal Viking på besøk til Bergen og vestlandsderbyet mot Brann.  

Hvis vi i tillegg legger merke til at de to Rogalands-rivalene møtes i Haugesund i tredje siste spillerunde, kan vi hurtig forestille oss at det kan bli en dramatisk kamp om retten til å kalle seg storebror i Rogaland. Dersom det fremdeles er «kamp om Rogaland» når Viking kommer til Haugesund stadion den 10. november kan kampen bli en ny klassiker de to lagene i mellom. Det omvendte oppgjøret i Stavanger endte for øvrig i en kjedelig 0-0-forestilling.

Kilde: Wipedia

Både Viking og FKH skal imidlertid i aksjon i cupens kvartfinaler i slutten av september (mot henholdsvis Aalesund og Mjøndalen). Med mange av de antatt sterkeste lagene utslått er cupen en gylden mulighet for alle de gjenværende lagene – en cupfinale på Ullevaal er kun to kamper unna. Dersom lagene spiller seg videre kan dette komme til å bli avgjørende for hvor mange poeng som sankes i Eliteserien i løpet av høsten, for det spørs om ikke alle resterende cupkamper kommer til å prioriteres før samtlige av de gjenværende seriekampene.

Siste gang Viking var best i fylket var i 2015. Siden den gang har FKH vært sine rivaler i sør overlegne. 

Viking-helter uten norsk pass

 

Husker du da Viking spilte fotball på ærverdige Stavanger Stadion? Var du der da Chelsea ble slått i UEFA-cupen? De seneste tiårene har vært preget av opp- og nedturer for Stavanger-fotballens flaggskip, men hvem er egentlig de beste utenlandske spillerne klubben har hatt?

Kanskje irriterte du deg grønn over Jerry Månsson i 1997. Du hadde tross alt en pasjon for fotball tipping og kanskje var nok en brent sjanse fra Månsson årsaken til at enda en oddskupong havnet i søppelbøtten. Razak Pimpongs lite effektive driblerier (til tross for et kult navn) kunne også frustrere og «Tsjekkias Messi», Martin Fillo, nådde ikke å imponere noen under sitt opphold i Stavanger?

Det er ikke alle de utenlandske «stjernene» som vekker like gode minner blant mange Viking-supporterer. Men Viking har også hatt suksess ved å kikke til utlandet, og nedenfor har vi forsøkt å plukke ut våre favoritter (husk at preferanser som artikkelforfatterens alder og minner spiller inn).

1. Peter Ijeh

Nigerianeren kom til Viking fra FC København i 2006 og reddet i sin første sesong Viking fra nedrykk da han nettet fire ganger i hjemmeseieren mot Brann i siste spillerunde. Viking var tvunget til å ta tre poeng, Tom Nordlie var hentet inn som krisehjelp og da nøden var som aller størst trådde «Peter den Store» frem. 

Oppgjøret endte 5-0 og kampen ga assosiasjoner til «Mirakelet i Haugesund» 18 år tidligere. Ijeh, til tross for en del utenomsportslig rot, spilte seg til evig heltestatus på Viking Stadion.

Peter Ijeh nådde å spille 115 kamper for Viking og lagde til sammen 60 mål. Han ble ligatoppscorer i 2007-sesongen.*

2. Magnus Svensson

Den lille svensken på kun 172 cm brukte ikke mange kampene på å spille seg inn i Viking-publikummets hjerter. Midtbaneterrierens oppofrende spill og enorme entusiasme ble satt enorm pris på av et ellers kresent stavangerpublikum. Hans viktige taklinger og enorme arbeidskapasitet var svenskens største egenskaper.

Magnus Svensson, med det passende kallenavnet «Turbo», spilte totalt 103 kamper for Viking i perioden 1998 - 1999 og scoret 14 mål.*

3. Rikhardur Dadason

Den lange, hengslete islendingen med kallenavnet «Rikki» ble raskt en kjæledegge i Stavanger. Dadason kom til Viking som et ubeskrevent blad fra islandske KR, og forventningene blant publikum og presse var ikke alt for store. Men Dadason overrasket og endte med å bli en av Viking beste angripere gjennom tidene.

Kanskje var det også av den grunn, selvfølgelig kombinert med sin enorme måljeger egenskaper, at Rikhardur Dadason ble så populær som han gjorde. «Rikki» var nemlig ikke en teknisk begavelse å se på, men han spilte med hjertet og luktet mål som narko-hundene på Sola lukter forbudte stoffer i kofferter fra Amsterdam.

Rikhardur Dadason spilte tre sesonger i Viking hvor han fikk med seg 115 kamper og lagde vanvittige 90 mål. Han scoret mer enn 15 ligamål i alle sine tre sesonger.*

Noen vil sikkert mene at andre spillere hadde fortjent en plass på denne listen, men når det kun var plass til tre har vi valgt å se bort fra spillere som Audun Helgasson, Hannu Tihinen, Toni Kuivasto, Allan Gaarde, Peter Kopteff og alle de andre. Kanskje er du enig, kanskje ikke, men navnene på disse spillerne vekker i alle fall gode minner for alle fotballinteresserte siddiser. 

*All statistikk er hentet fra Viking FKs hjemmeside.

Klarer Viking opprykket?

Viking kjemper en durabelig kamp om å komme seg tilbake til Eliteserien, og således var det sure tapet mot bunnlaget Florø en strek i regningen. De mørkeblå har allikevel fortsatt skjebnen i egne hender, siden de skal møte både Aalesund og Mjøndalen i sesongavslutningen.

Begge disse kampene går på bortebane, og Viking må dermed betraktes som en outsider i opprykkskampen, siden laget lå på tredjeplass med bare fem kamper igjen. I tillegg mistet mange fotball tips på bet365 noe av troen på Viking etter at Leo Østigard forsvant til engelsk fotball. Østigard var nemlig en viktig brikke i forsvaret, og de fleste tippe-ekspertene spådde derfor at klubben kom til å slite etter at han forsvant. Løsningen ble å hente en spiller fra engelsk Championship, og islendingen Axel Oskar Andresson har vist seg som en habil erstatter, til tross for tre baklengs mot både Florø og Sandnes.

Har Bjarne en opprykksplan?

Bilde: Wikipedia

Andresson har vært en solid forsterkning

Islendingen kan derfor være en god spiller å bygge et nytt Viking-lag rundt etter et eventuelt opprykk. Andresson har dårlige utsikter for spilletid i England, men det virker som han bare er interessert i å skrive kontrakt med Viking hvis laget tar steget opp i Eliteserien. Viking har tross alt hatt gode erfaringer med utenlandske midtstoppere tidligere, og vi kan nevne alt fra finnene Hannu Tihinen og Toni Kuivasto til Indridi Sigurdsson.

Andre profiler må også stå fram

Et lite lyspunkt i kampen mot Florø var at Tommy Høiland lagde to mål. Viking er helt avhengige av at jærbuen leverer på topp i sesongavslutningen, og det fortoner seg en smule merkelig at de  lot Mathias Bringaker gå til Start før sesongen. Alternativene på topp er ikke mange, men vi må heller ikke glemme at Viking tross alt er det mestscorende laget i OBOS-ligaen. 55 mål på 25 kamper burde vært mer enn nok til å lede serien, men hele 36 baklengsmål viser hvor skoen trykker. Dette er for eksempel hele 20 baklengs flere enn Mjøndalen, som toppet tabellen fem serierunder før slutt.


Tommy Høiland virker å ha scoringsformen inne, og kanskje blir det kvalifisering mot Sandnes?

Bilde: Wikipedia

To viktige måneder

Oktober blir nemlig de to viktigste månedene for Viking på 30 år. Situasjonen kan godt sammenlignes med det klubben opplevde i 1988, hvor det var mirakelet i Haugesund som sendte siddisene opp på bekostning av Start. Dette ble etterfulgt av cupgull i 1989 og klubbens siste seriegull to år senere. Det er faktisk mulig at klubben ikke hadde eksistert i dag hvis den ikke hadde greid opprykket den gangen. Situasjonen i 2018 er ikke like desperat, men det er ingen tvil om at et nytt år i OBOS-ligaen blir tungt for alle de involverte i Jåttåvågen. Flere av de rutinerte spillerne er på vei bort, og selv om det stilles økonomiske midler til rådighet, er ikke dette ensbetydende med at Viking kan hente mange klassespillere. De fleste er nemlig lunkne til å spille på nivå 2 i Norge, noe som betyr at det blir veldig viktig for Viking å rykke opp allerede denne høsten.

Hvem kan Viking møte til playoff?

 

Eliteserien har bydd på flere overraskelser, og bunnstriden er jevnere enn den har vært på mange år. Holder Viking på tredjeplassen, er det med andre ord mange potensielle lag de kan møte til en playoff-kamp.

Alt tyder på at Sandefjord Fotball ender på direkte nedrykk, men før sommerpausen er det kun to poeng som skiller 15. - 12. plass. Dette kan føre til noen spennende oppgjør, hvor noen sannsynligvis vil være bedre for Viking enn andre.

Mange gode muligheter

Stabæk, som pr. dags dato ligger på nedrykkskvalifisering, var ett av få lag Viking klarte å slå i fjorårets eliteserie-sesong. Faktisk bidro Stabæk til hele 4 poeng for Viking, da det ble uavgjort på Nadderud og hjemmeseier på Viking Stadion.

Toni Ordinas har slitt med å skape stabilitet i det unge Stabæklaget, noe som førte til at han i juni måtte tre til side, og dersom ikke Henning Berg klarer å få orden på ungguttene, kan dette være et godt alternativ for å sikre Viking en plass i Eliteserien 2019.

 

Kilde: Steindy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Lillestrøm ligger på plassen rett over Stabæk og holdt også på å rykke ned i 2017-sesongen. Lite tyder på at de er på bedringens vei, og også her går det rykter om at treneren sannsynligvis er på vei ut. Hvis ikke noe veldig spesielt skulle skje, er sannsynligheten stor for at LSK vil få store utfordringer med å høste poeng under høstsesongen.

Dette kan være bra for Viking, for selv om det kun ble ett poeng mot dem i 2017-sesongen, må man helt tilbake til 2012 for å se sist LSK slo Viking i Stavanger under en eliteserierunde.

Fortsatt muligheter for direkte opprykk

Med så mange overraskende nyheter i både Eliteserien og Obos-ligaen, har det vært vanskelig å drive med tipping resultater. F.eks er det umulig å si om Viking havner på direkte opprykk eller ikke. Med kun tre poeng som skiller 5. - 3. plass og fire poeng fra Vikings tredjeplass og opp til tabelltoppen, er det helt åpent før sommerpausen. Dette gjør at en sterk høstsesong kan bety direkte opprykk, samt at det er små marginer som kan avgjøre om Viking må bruke et ekstra år nede i norges nest beste fotballdivisjon.

Vi håper selvfølgelig at guttene skal prestere, og med hele 1 - 6 mot Strømmen og seks poeng på de to siste kampene, er det mye som tyder på at Viking kan være på vei til en toppform vi ikke har sett på lenge.

Vil Bjarne Berntsens menn klare det?

Med plass til over 16 000 personer og en av norges eldste og mest tradisjonsrike fotballkulturer, er det klart at Viking hører hjemme i Eliteserien. Dette er også Bjarne Berntsen fullt klar over, og alt annet enn opprykk vil være en total fiasko.

 

Kilde: Simenhjort via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Med bunnstriden som foregår i Eliteserien, er det også flere lag som vil slite mot et Viking-lag på sitt beste, noe som gjør at det hele kan se veldig positivt ut. Likevel skal man ikke ta noe for gitt, og med fjorårets sesong friskt i minne, kan vi bare håpe på at årets høstsesong blir mye bedre.

 

Følg oss på facebook

Tippeligaen

Siste fra Stavangerfotball